Számarányánál nagyobb mértékben részesül támogatásban a város idei költségvetéséből az aradi magyarság, hívta fel a figyelmet Bognár Levente alpolgármester.

Miközben Aradon a lakosság 10-11 százalékát teszi ki a magyarok száma, addig az oktatási, kulturális és egyházi intézmények számára, ünnepségek szervezésére elkülönített pénzkeret mintegy 15 százalékában részesül a magyarság – írja a kronika.ro.

„Oktatási intézményeink elsőbbséget élveznek számunkra, különösen a Csiky Gergely Főgimnázium, amelynek sikerült megfelelő keretet biztosítani a régi épületszárny felújítására, illetve arra, hogy a szociális ösztöndíjak arányban legyenek az igényekkel” – mondta Bognár Levente. Az Aradi Kamaraszínháznak szánt összeget is növelték, mivel egyre nagyobb az igény a költségesebb nagyszínpadi előadásokra.

Az RMDSZ-es elöljáró arra is felhívta a figyelmet, hogy a hagyományos kulturális és közösségi rendezvények, mint az Aradi Magyar Majális és az Aradi Magyar Napok, illetve a nemzeti ünnepek – március 15., október 6. – megszervezésére is biztosított a költségvetési keret. Emellett a magyar történelmi egyházak is arányosan részesülnek a nekik járó támogatásból.