Megvásárolja a magyarországi AXA Bankot az OTP. Előbbi pénzintézet ügyfelei várhatóan az év végén, a jövő év elején kerülnek át a legnagyobb hazai bankhoz.

Az OTP Bank és az AXA Bank Europe SA megállapodást írt alá az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról – jelentette be a magyar pénzintézet szerdán a Budapest Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az AXA Bank elsősorban a jelzáloghitelezés terén tekinthető erősnek a magyarországi piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével mintegy negyedével bővül majd – tette hozzá az OTP. 

Az AXA Bank átvétele magában foglalja az lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, illetve a bank alkalmazottainak átvételét. A tranzakció lezárását követően az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le. Január közepén pénzügyi forrásokra hivatkozva jelentette először a Reuters, hogy az OTP Bank tárgyalásokat folytat az AXA Bank Europe magyarországi jelzáloghitel portfóliójának átvételéről – emlékeztet az MTI.

A belgiumi székhelyű AXA Bank Europe a francia AXA biztosító banküzlettel foglalkozó érdekeltsége. Az AXA Bank Europe Hungary 2014-ben 37,8 milliárd forint veszteséget könyvelt el és működésének hat éve alatt 108 milliárd forintos veszteséget szenvedett el Magyarországon. Mérlegfőösszege 2014 végén 351 milliárd forint volt, hét bankfiókot működtetett.

Az OTP Bank MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a tranzakció miatt az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendőjük nincs, a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak. A tranzakció lezárásáig az AXA Bank a megszokott színvonalon szolgálja ki vállalati és lakossági ügyfeleit, akik az eddigiekben is használt csatornákon, változatlan módon intézhetik bankügyeiket. Az OTP és az AXA mindent elkövet a zökkenőmentes váltás érdekében.