Az egy évvel korábbi közel 38 milliárddal szemben tavaly több mint 53 milliárd forint, külföldön rejtegetett pénzt hoztak haza a magyarok. Az adóamnesztiával az összegek tisztára mosását lehetővé tevő számlákból eddig 1330-at nyitottak.

Meglódult a pénzmosó számlák iránti igény, mivel a magyarok többet legalizáltak – gyakran adóparadicsomokban – rejtegetett pénzeikből a múlt év utolsó negyedévében, mint az azt megelőző kilenc hónapban együttvéve – írja a Világgazdaság szerdai száma. Ez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a lap számára elküldött adataiból derül ki.

A kormány által biztosított adóamnesztiával tavaly 720 stabilitás megtakarítási számlát nyitottak, és azokon összesen mintegy 53,2 milliárd forintot helyeztek el a tulajdonosok. Egy évvel korábban a megnyitott számlák száma 610 volt, a rajtuk elhelyezett betétek összege pedig 37,9 milliárd forintot tett ki.

A lap megjegyzi: a múlt évi növekedés ellenére is a vártnál kisebb a stabilitás megtakarítási számlán elhelyezett tavalyi összeg. A múlt év végi „hajrá” annak tudható be a szakértők szerint, hogy január 1-jén több mint ötven ország szigorította az idevonatkozó szabályokat és egyezményeket. Ennek a változásnak mentek elébe a pénzüket a múlt év végén legalizáló magyarok. Az adóamnesztiának köszönhetően eddig összesen 91 milliárd forintot hoztak haza a külföldön rejtegetett vagyonokból.