Az Európai Bizottság és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásában álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megállapodást kötött Brüsszelben.

A megállapodás értelmében az InvestEU programon keresztül elérhető viszontgarancia keret összességében 1,5 milliárd eurónyi, azaz több mint 550 milliárd forintyi hitelportfólió támogatását teszi lehetővé a zöld és digitális szektorokban működő kkv-k számára. Ehhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. összesen 1,049 milliárd euró, európai uniós viszontgaranciával rendelkező garancia keretet biztosít a vállalkozások számára.

Az így rendelkezésre álló garanciaprogram olyan a bankok által alapvetően kivételes esetben finanszírozott beruházások megvalósítását teszi lehetővé, amelyek magasabb kockázatúak és hosszabb lejáratúak, ugyanakkor gazdasági és társadalmi hatásuk jelentős.

Az aláíráson Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, valamint Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója vett részt. Beszédében Fábián Gergely felhívta a figyelmet, hogy a háborús konfliktus és annak következményei magas kamatokat és óvatosabb banki hitelezést eredményeztek. A garanciaprogram ugyanakkor javítja a finanszírozáshoz való hozzáférést, így a beruházásokkal tovább javulhat a kkv szektor termelékenysége, hatékonysága és versenyképessége, éppen ezért a megállapodás aláírása fontos előrelépés a magyar gazdaság számára.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium)