Az első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

A kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve.

Az épített lakások száma a megyei jogú városokban 36, a többi városban 13, Budapesten 9 százalékkal nőtt, míg a községekben 21 százalékkal csökkent az első hat hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

A lakóépületek építésére benyújtott bejelentések és a kiadott lakásépítési engedélyek száma Budapesten 3745 volt, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak.

Az új lakóépületek között 54-ről 43 százalékra csökkent a családi házban épült lakások aránya, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vetteké 35-ről 46 százalékra nőtt.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 7 négyzetméterrel, 92 négyzetméterre csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A természetes személyek által épített lakások aránya 57-ről 46 százalékra esett, a vállalkozások által építetteké 43-ról 54 százalékra emelkedett az első fél évben.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 79 százalékkal több, összesen 5434 lakóépület építését tervezik, míg a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma (3072 darab) 52 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.