Az orosz sportminiszter még reménykedik, hogy jogi procedúrák után emelkedhet a riói nyári olimpián résztvevő sportolóik száma. Jelenleg 272-en vannak.

Első körben 387 orosz sportoló nevezését tervezték Oroszországban a különböző kvalifikációs tornák után, azonban pénteken Vitalij Mutko (a fotón) csupán 272 versenyző rajthoz állását jelentette be.

A miniszter végleges számot szombat reggelre ígért, addig még néhány ügyben megszületik a nemzetközi szövetségek jogerős döntése. Hogy kik reménykedhetnek, azt nem közölte a miniszter.

A legnagyobb vesztes egyértelműen az atléták csapata, hiszen 68-uknak mutatott fel a nemzetközi szövetség piros lapot, miután Oroszországot államilag irányított doppingolással vádolták meg.

Moszkva bár visszautasította a vádakat, Vlagyimir Putyin államfő utasítást adott egy új, doppingellenőrzési szervezet felállítására. Az atléták közül egyedül egy távolugró hölgy indulhat Rióban, mert ő évek óta az Egyesült Államokban él, és ott készül.

Az atlétákon kívül 22 evezős, 7 úszó, 5 kajak-kenus, 3 kerékpáros, 2 öttusázó, 1-1 röplabdázó, birkózó és vitorlázó szerepel a feketelistán.