Az új tanévtől kísérleti jelleggel Románia ötven iskolájában módosítják a tej-kifli programot, az oktatási minisztérium tervei szerint a projektben részt vevő tanintézetekben minden gyerek naponta hét lej értékben meleg ebédet vagy élelmiszercsomagot kap.

Király András oktatási államtitkár a Krónikának elmondta, hogy a kísérleti programra vonatkozó sürgősségi kormányrendelet elkészült, ám az elfogadásával meg kell várni a parlamenti ülésszak kezdetét, azaz szeptember 1-jét. Jövő héten erre sor kerül, és tanévkezdésig beindulhat a program a kiválasztott iskolákban.

A szakpolitikus kifejtette, hogy a 2003-ban beindított kifli-tej programra akkor nagy szükség volt, ám most már megérett az idő a módosításra. „Tizenhárom évvel ezelőtt jó ötlet volt az ingyen tízórai, de most már valamilyen más megoldást kell találni a diákok étkeztetésére” – jelentette ki Király András.

Úgy vélte, mindenképp szükség van arra, hogy a gyakorlatban kipróbálják, miként is működik az elképzelés, mielőtt az egész országra kiterjesztenék azt. Rámutatott, a politikusok már hosszú ideje szorgalmazzák a program módosítását, és várhatóan a parlamentben sok vita lesz például arról, hogy mekkora összeget fordítsanak az ételre, ezért jó, ha a minisztérium be tud majd számolni a kísérleti program eredményeiről.

Az államtitkár azt reméli, hogy a parlamenti választások után nem merül feledésbe a projekt, és ha működőképesnek bizonyul, a következő tanévtől az egész országra kiterjesztik azt.

Király András szerint a minisztérium úgy válogatta össze a kísérleti projektben részt vevő tanintézeteket, hogy minden tájegység, mindenféle iskola szerepeljen az ötvenes listán, így egyaránt vannak városi és vidéki tanintézetek, elszigetelt kis iskolák. A tervek szerint a szükséges összeget az oktatási minisztérium utalja majd át a központi költségvetésből a részt vevő önkormányzatoknak, akik helyben döntik majd el, hogy meleg ebédet biztosítanak a diákoknak, vagy ha erre nincs lehetőség – mert például nincs étkezde –, akkor élelmiszercsomagot osztanak, és az mit tartalmaz majd.