Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felszólítják az Airbnb-t, hogy feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és átláthatóan tüntesse fel az árakat.

Az európai fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat a norvég fogyasztóvédelmi hatóság (Forbrukertilsynet) koordinálásával 2018. júniusban közös értékelést végzett az Airbnb üzleti gyakorlatáról. Az értékelés elvégzésére az Európai Bizottság segítségével került sor.

Az Airbnb-nek többek között módosítania kell az árinformációk bemutatásának módját, hogy a fogyasztó már a weboldalon végzett kezdeti kereséskor tájékoztatást kapjon a teljes, azaz minden vonatkozó kötelező költséget és díjat tartalmazó árról. Azt is egyértelműen fel kell tüntetni, hogy magán- vagy hivatásos vendéglátó tette-e az ajánlatot, mivel esetükben eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vannak érvényben. Ezenfelül az Airbnb-nek számos ponton összhangba kell hoznia szolgáltatási feltételeit az európai fogyasztóvédelmi joggal.

Az Airbnb-nek augusztus végéig részletes megoldásokat kell javasolnia arra vonatkozóan, miként hozza összhangba magatartását az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokkal. A bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok szükség esetén szeptemberben találkoznak az Airbnb-vel a fennmaradó aggályok eloszlatása érdekében. Ha a vállalat javaslatai nem tekinthetők kielégítőnek, a fogyasztóvédelmi hatóságok úgy dönthetnek, hogy jogérvényesítési intézkedésekhez folyamodnak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.