A Ruppuri Atomerőmű építési területén beöntötték az első betont a második blokk reaktorépületének alaplemezébe.

2018. július 14-én a bangladesi Pabna tartományban épülő Ruppuri Atomerőműben ünnepi ceremónia keretében öntötték be az alső adag betont a második blokk alaplemezébe. Az ünnepségen részt vett Sheikh Hasina, a Bangladesi Népköztársaság miniszterelnöke, Jurij Boriszov, az orosz védelmi iparért felelős miniszterelnök-helyettes és Alekszandr Loksin, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern operatív irányitásáért felelős első vezérigazgató-helyettese.

„Nyolc hónappal ezelőtt a Ruppuri Atomerőmű első blokkjának első betonját ünnepeltük. Ma újra találkoztunk, hogy elkezdhessük az atomerőmű második blokkjának építését. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok a terv szerint haladnak. Az az ígéretünk, amely szerint mindent megteszünk azért, hogy a bangladesi atomerőmű időben megépüljön, sikeresen valóra válik az orosz és a bengáli fél együttműködésének köszönhetően” – jegyezte meg Alekszandr Loksin. Dél-Ázsiában orosz technológiával összesen nyolc blokk épül, beleértve a Ruppuri Atomerőmű második blokkját is.

A területen zajló tervezési és építési munkákat az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalata végzi. A Ruppuri Atomerőmű reaktorszigetének teljes berendezését, valamint a segédberendezéseket az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó holdingja szállítja. Az Atomenergomas vállalatai készítik el a reaktortartályokat, azok belső berendezéseit, valamint a gőzfejlesztőket, a hőcserélőket és a különböző szivattyúkat.

A dél-ázsiai régiót már jól ismeri a Roszatom. A Bangladessel határos Indiában orosz technológiával üzemel a Kudankulami Atomerőmű első és második blokkja, épül a harmadik és a negyedik blokk, zajlanak az ötödik, illetve hatodik blokk előkészítési munkái, emellett folyamatban van egy második helyszínen megépülő atomerőmű tervezése is.

A Ruppuri Atomerőmű összetett klimatikus viszonyokkal bíró régióban épül, ugyanis májustól októberig tart a monszun, amely áradásokat okoz a Gangesz mentén.

A Ruppuri Atomerőmű

A Ruppuri Atomerőmű létesítését a 2011. november 2-án megkötött, orosz-bangladesi kormányközi megállapodás alapján végzik. A Ruppuri Atomerőmű két, VVER-1200-as, 2400 MW összteljesítményű blokkja orosz tervek szerint épül 160 km-re Dakkától, Banglades fővárosától a 2015. december 25-én aláírt szerződés szerint. A Ruppuri Atomerőmű fővállalkozója az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalatcsoportja.

Az első bangladesi atomerőmű VVER-1200-as blokkjainak prototípusául az oroszországi Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés blokkjai szolgálnak. A 3+ generációs blokktípus teljes mértékben megfelel az összes nemzetközi biztonsági követelménynek. 2017-ben az orosz blokkot a befolyásos nemzetközi energetikai kiadvány, a POWER (USA) a világ legjobb három blokkja közé sorolta.

A 2015-ös, 2016-os évben előkészítő munkálatok zajlottak az építési területen, elkészült a tervdokumentáció, valamint a telephely- és a létesítési engedély.  2017-ben az eredeti terveknek megfelelően folytatódott az előkészítés, 2017. november 4-én a bangladesi engedélyező hatóság, a BAERA kiadta az építési engedélyt. 2017. november 30-án a bangladesi Pabna tartományban megkezdődött a Ruppuri Atomerőmű 1-es blokkjának alapozása az első adag beton alaptestbe öntésével. A blokk építése az elfogadott ütemterv szerint halad. Naponta 5000 tonna cementet használnak fel a helyszínen; az építési munkákban 4200 dolgozó vesz részt.

A BAERA 2018. július 8-án adta meg az engedélyt a Ruppuri Atomerőmű második blokkjának építésére. Így a blokkon az „első betonnal” elkezdődött a Ruppuri Atomerőmű kettes blokk építésének legfőbb szakasza.

Az első blokk építési területére megérkezett az a nagy teherbírású daru, amelynek segítségével a berendezés egyik legfontosabb biztonsági rendszerelemét, az úgynevezett zónaolvadék-csapdát  emelik a helyére. A tervek szerint a Ruppur egyes blokk üzemkezdete 2023-ban, a kettes blokké pedig 2024-ben várható. A bangladesi Ruppuri Atomerőmű építésének minden egyes szakaszát szigorúan ellenőrzi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a nemzeti atomenergetikai hivatal – olvasható a Roszatom közleményében.