Mind több önkormányzat igyekszik kiegészíteni bevételeit struccok tenyésztésével. Vannak települések, ahol ezt összekapcsolják a közmunkaprogrammal, így teremtve munkahelyeket.

Egyre több önkormányzat tenyészt struccot Magyarországon, vannak olyan települések, ahol közmunkaprogramra kapott forrásból – írja a Magyar Nemzet. Strucctenyésztők arról számoltak be a lapnak, hogy az utóbbi öt-hat évben megduplázódott a strucchús iránti kereslet Nyugat-Európában. Svájc az egyik fő fogyasztó, de Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is szívesen fogyasztják.

A hajdúsági Monostorpályiban tavaly nyáron vettek struccokat a Start munkaprogram révén, a karám létrehozásával és a takarmánnyal együtt mintegy 15 millió forint támogatást kaptak. Juhász Péter, a település jegyzője azt mondta, a tenyésztést folytatják, mert ez munkalehetőséget is jelent a közmunkásoknak. Más hajdúsági települések is fontolgatják a strucctenyésztést, és fiatal gazdák is igényelhetnek erre támogatást – tette hozzá.

Benk Ákos, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának adjunktusa a lapnak arról beszélt, hogy csaknem húsz éve foglalkoznak Magyarországon strucctenyésztéssel. Sokan azért vágtak bele a tenyészésbe, mert az állat igénytelen, lucernát, szemes takarmányt is eszik, továbbá bírja a hideg telet. A 100-110 kilogrammos futómadár húsa értékesíthető, tojása 25 tyúktojásnak felel meg, bőre pedig vetekszik a krokodiléval.