1-2 százalékkal csökkenhet júliustól a lakosságnak szolgáltatott villanyáram ára Romániában, mivel visszaesik a szabadpiaci ár és a szállítási költség.

Télen a külföldről behozott földgáz 20 százalékkal is olcsóbb lehet majd, mint a Romániában kitermelt, így az ország abba a helyzetbe kerülhet, hogy a fogyasztáshoz szükséges gázmennyiség 30 százalékát importból fedezi, nem pedig a saját raktárakból – írja a kronika.ro.

Az importgáz kilowattórája becslések szerint 70 lej lehet majd, a júliusig elraktározott hazai termelésű ára eközben 80 lejre, az ezt követően kitermelt pedig 86 lejre rúghat.

Az energiaárakat szabályozó szakhatóság elnöke arról is beszélt, hogy abban az esetben, ha július elseje után a belföldi termelés 10 százalékkal drágul, ahogyan azt a gázár-liberalizációs menetrend előírja, akkor a lakosságnak szolgáltató cégek, amelyek kénytelenek mindig a lehető legalacsonyabb árat biztosítani, a gázmennyiség akár 70 százalékát is importból fedezhetik.

Az árliberalizációs menetrend miatti drágulások mellett is Romániában a legolcsóbb a földgáz. Tavaly a földgáz átlagban 100 kilowattóránként 7,1 euróba került az Unió 28 tagállamában. A legkevesebbet, valamivel több, mint 3 eurót Magyarországon és Romániában, a legtöbbet, közel 12 eurót pedig Svédországban fizettek a háztartások.