Miközben több iparágban is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, sok munkakereső a meglévő végzettségével nem tud elhelyezkedni. A megoldást a pályamódosítás jelenthetné, a képzéssel járó költségeket azonban csal kevesen engedhetik meg maguknak.

Több tízezerre becsülik azoknak a munkahelyeknek a számát, amelyek betöltése problémát jelent a hazai cégeknek. Lassan nincs olyan ágazat, ahol ne lenne hiány: a mezőgazdaságtól kezdve az autóiparon át egészen a kiskereskedelemig. Az IT szektor, óvatos becslések szerint is, minimum 20 ezer szakembert kénytelen nélkülözni. Hasonló a helyzet az autóiparban is, ahol szintén több tíz ezres hiánnyal küzdenek a jólfizető multik – hívta fel a figyelmet közleményében az OTP Bank.

Az egyes szektorok országos szövetségei szerint a helyzet egyre szomorúbb, holott bőven volna tudás-kapacitás a magyar álláskeresők között. A három vagy öt éves képzési idő azonban túl hosszú azoknak, akik már egy szakmával a hátuk mögött gondolkodnak a váltáson, ráadásul a többség nem is engedheti meg magának a több millió forintra rugó felsőfokú tanulmányokat.

Több iparágban ugyanakkor a tanulás iránti hajlandóság és a motiváció számít, nem feltétlenül a sok éves tapasztalat, vagy a papír. Az IT szektorban programozókra, OKJ-s képzettségű fejlesztőre és rendszergazdára vadásznak. A problémát és a szűk piaci rést felismerve több magáncég is indít képzéseket, amelyek elvégzésével a jól fizető állás borítékolható. Piacképes szoftverfejlesztőket képeznek néhány hónap alatt, így szinte garantált az elhelyezkedés, nettó 200 ezer forintról indul a licit az újdonsült szakemberekért.

A külföldi mintát követő, magas színvonalú informatikai képzések 700 ezer és 1,5 millió forint közötti összegbe kerülnek. A pályamódosítók, a továbbtanulók azonban ritkán rendelkeznek ilyen mértékű megtakarításokkal. Bár sokan nem gondolnak rá, helyzetükre hatékony megoldást jelenthet a személyi kölcsön, amely akár új munkahelyhez és az anyagi gyarapodáshoz is hozzásegíthet – mondja dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank fogyasztási hitelek főosztályának igazgatója. 

A diplomások közül is sokan mennek OKJ képzésekre, itt 30 ezer és 500 ezer forint közötti összegért kínálnak szaktudást. Az átképzésnek, pályamódosításnak ugyan ára van, de a tudás a lehető leggyorsabban megtérülő befektetés. A hosszú távú munkanélküliségnél és kiszolgáltatottságnál jóval kisebb kockázatot jelent egy kölcsön felvétele, amelynek segítségével megszerzett tudás vélhetően könnyebb elhelyezkedést tesz lehetővé. Az új munkahellyel pedig biztos jövedelem és egzisztencia érhető el – tette hozzá az OTP Bank igazgatója.