Ugyan a hazai cégvezetők közel fele nyitott arra, hogy a januártól magasabb közteher mellett is a cafeteria juttatások keretében támogassa munkavállalói nyugdíj- vagy egészségcélú előtakarékosságát, a legnépszerűbb béren kívüli elem azonban biztosan az adómentes készpénz lesz.

A jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíj előtakarékosságot, egészséget és egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adóvonzata. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók már 49,56 százalékos terhek mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról – hívta fel a figyelmet közleményében az OTP Nyugdíjpénztár.

Fata László cafeteria szakértő legfrissebb munkáltatói felméréséből kitűnik, hogy bár a cégvezetők 47 százaléka szerint a kedvező adózású készpénz lesz 2017-ben a legnépszerűbb cafeteria elem, csupán 14 százalékuk zárkózott el a magasabb közteherrel adózó – vagyis a pénztárakat is magukban foglaló – juttatásoktól. Vitathatatlan, hogy ezek a nyugdíjcélú megtakarításokat kiegészítő juttatások az elmúlt években nagy népszerűségre tettek szert. A piac legnagyobb szereplőjéhez, az OTP Nyugdíjpénztárhoz a befizetések egyharmada munkáltatói hozzájárulásból érkezett 2015-ben.

Bizakodásra ad okot, hogy a munkáltatók nagy része az átalakuló adóterhek ellenére sem mond le a hosszú távú gondoskodást elősegítő béren kívüli juttatásokról – fejtette ki Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Elengedhetetlen hogy a munkáltató a dolgozója mellé álljon egy ilyen fontos kérdésben, így erősítse a felelősen gondolkodó munkaadó képét. Emellett ésszerű lépés lenne, ha az évi 100 ezer forintos készpénztámogatást a munkavállalók öngondoskodásra fordítanák, hiszen az egyéni befizetéseik után igénybe vehetik az év végi 20 százalékos adó-visszatérítési lehetőséget is, amivel még közelebb kerülhetnek a gondtalan nyugdíjas évekhez – fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

A munkáltatói gondoskodás fontos szerepet tölt be a cégek életében, a megkérdezettek 90 százaléka alkalmaz valamilyen – dolgozói választásra épülő – cafeteria elemet. Az okok sokfélék lehetnek, a három legnépszerűbb az ilyen ösztönző, béren kívüli juttatások alkalmazására a munkavállalók bevételeinek kedvező adózású bővítése, a lojalitás növelése és a gondoskodó munkáltatói kép kialakítása. A kutatás szerint a megkérdezett vezetők 67 százaléka a fenti három ok valamelyikét említette elsősorban.