Több mint fél tonna ismeretlen eredetű zöldség és gyümölcs értékesítését függesztette fel a Nébih a fonyódi és a budapesti Hunyadi téri piacokon. A portékát őstermelői igazolvánnyal rendelkező árusok kínálták, de hamar kiderült, nem ők termesztették azokat.

A fonyódi piac őstermelőinek ellenőrzésekor 300 kiló görögdinnyét, 180 kiló őszibarackot, 40 kiló kajszit és egyéb zöldséget, gyümölcsöt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A zöldség- és gyümölcsféléket megtévesztő módon, saját termelésből származó termékként kínálták értékesítésre az őstermelők – derül ki a Nébih közleményéből.

Az ellenőrzés során az egyik őstermelő esetében – aki ugyan érvényes őstermelői igazolvánnyal rendelkezett, valamint bejelentett tevékenységei között szerepelt a dinnyetermelés – megállapították, hogy az általa piaci értékesítésre kiszállított dinnye fajtája és a nem maradéktalanul eltávolított címkéje alapján külföldi származású.

A fonyódi piacon kívül a Nébih munkatársai helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Hunyadi téri piacnál is. A közérdekű bejelentés alapján tett vizsgálatot megelőzően a hivatal kiszállt az őstermelő által az őstermelői tevékenységéhez bejelentett földterületre, ahol a hatóság semmilyen termelési tevékenység nyomát nem találta. Ezzel szemben az ellenőrzés napján az őstermelő többféle gyümölcsöt, többek között 180 kiló őszibarackot kínált megvásárlásra a piacon, amelyekről egyértelműen bizonyítható volt, hogy nem saját termelésű termék.

A Nébih ellenőrei mindkét esetben a helyszínen visszatartották a szabályszegők őstermelői igazolványait és azonnali hatállyal felfüggesztették az értékesítést. Mivel a felkínált termékek az élelmiszerekre vonatkozó nyomon követhetőségi szabályoknak sem feleltek meg, a szakemberek elrendelték a forgalomból történő kivonásukat, majd megsemmisítésüket.

Az érintett őstermelőkkel szemben közigazgatási eljárás indul. Az ügyekben kiszabható bírság termelőnként elérheti a százezres nagyságrendet. Az őstermelői igazolvány bevonása mellett a hatóság az új őstermelői igazolvány kiváltásától is eltilthatja az érintetteket, ahol az eltiltás időtartama két hónaptól két évig terjedhet a szabálysértés súlyától függően.