Az előzetes adatok alapján 2016-ban megközelítőleg 6 százalékkal nőtt a látogatószám az egy évvel korábbihoz képest – olvasható a statisztikai hivatal kiadványában.

A „Jelentés a turizmus és vendéglátás 2016. évi teljesítményéről” című kiadványból a fürdők tavalyi forgalmáról csak néhány becslést ismerhetünk meg. Ezek szerint a pozitív változás Észak-Magyarország kivételével valamennyi régióban érzékelhető volt. A turisztikailag jelentős fürdők 15 százalék körüli árbevétel-növekedést realizáltak. A fürdőszolgáltatásból, illetve szálláshely-értékesítésből származó bevételek az átlagosnál is nagyobb mértékben emelkedtek.

2015

Magyarországon 2015-ben 386 állandó jelleggel üzemelő fürdő mellett 164 idényszerűen üzemelő fürdő várta a vendégeit. Az 550 fürdő jelentős része egyszerre többféle típusra (gyógy-, termál-, élményfürdő, strand, uszoda és tanuszoda) jellemző szolgáltatást is nyújtott. A legjellemzőbb fürdőtípusok a strandok (254 egység), illetve az élményfürdők (231 egység) voltak, de gyógyfürdőből is 130 egységet tartottak nyilván. Jelentősen nőtt a tanuszodák száma is.

A fürdők vendégforgalma 6,1 százalékos bővülést követően 2015-ben már meghaladta a 40 millió látogatót, a forgalom negyede Budapesten és Pest megyében valósult meg. Júliusban és augusztusban a fürdőlátogatók átlagos havi száma túllépte a 6,5 millió főt, míg a nyári hónapokon kívül 2–3 millió között alakult.

A fürdők árbevétele folyó áron 2015-ben 14 százalékkal, 144 milliárd forintra emelkedett. Az árbevétel 28 százaléka fürdő-, 44 százaléka szálláshely-szolgáltatások értékesítéséből származott.