Az idei első negyedévben átlag 2,6 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak a tavaly év végi szinthez képest, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,6 százalékkal nőttek az árak. A leggyorsabban Budapesten drágultak az ingatlanok.

Az idei első három hónap során gyorsult a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme, településtípusonként azonban eltérő folyamatokat lehetett tapasztalni – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összeállításából. A fővárosban az előző negyedéves 2,4 százalékról 3,8 százalékra gyorsult a lakásárak negyedéves dinamikája, míg a vidéki városokban 2,3 százalékról 1,6 százalékra lassult ugyan ez a mutatószám. A községekben mindezek mellett ismét a lakásárak emelkedéséről lehet beszélni, a negyedéves emelkedés a kisebb településeken átlagosan 3,8 százalékot tett ki.

Az éves növekedési ütemeket tekintve a fővárosban jelentősen, az előző időszaki 23,5 százalékról 16,9 százalékra csökkent a lakásárak éves dinamikája 2017 első negyedévére, ami azonban még mindig jóval magasabb az egyéb településeken tapasztalttól. A vidéki városokban egy év alatt 9,2 százalékkal, míg a községekben 11,2 százalékkal emelkedtek átlagosan a lakóingatlanok árai.

Az első negyedévben Magyarország két régiója, Észak- és Közép-Magyarország esetében is csökkentek a városi lakásárak, míg a többi régióban nőttek a városokban a lakóingatlanárak. Az MNB lakásárindex értékei szerint az első negyedévben Észak-Magyarországon 2,1 százalékkal, míg Közép-Magyarországon 1,9 százalékkal estek vissza átlagosan a lakásárak.

A vizsgált időszak során Dél-Alföldön nőttek a városi lakásárak a legnagyobb mértékben, egy negyedév alatt mintegy 5,7 százalékkal, amelyet a közép- és dél-dunántúli régió követett 3,6 és 3,1 százalékos emelkedéssel. A vidéki városok éves növekedési üteme szintén Dél-Alföldön volt a leggyorsabb, nominális alapon mintegy 15,9 százalékot tett ki 2017 első negyedév végén, de Dél-Dunántúlon, Közép-Dunántúlon és KözépMagyarországon is 9-10 százalékot elérő éves lakásáremelkedés volt tapasztalható.

A községekben emellett 11,6 százalékkal emelkedtek egy év alatt a lakóingatlanárak átlagosan, ami gyorsuló dinamikát jelent az előző negyedévhez képest. A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex nominális alapon 2,6 százalékkal nőtt 2017 első negyedévében, ami gyorsulást jelent az előző időszakhoz képest. Reálértelemben az aggregált MNB lakásárindex 1,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben. A hazai lakásárak éves növekedési üteme kissé csökkenve nominális értelemben 11,6 százalékot, míg reálértelemben 8,6 százalékot tett ki 2017 első negyedév végén.