Az Európai Bizottság azt szeretné, ha a külföldi kiküldetésben dolgozók azonos munkáért azonos helyen azonos bért kapnának. Ám a béremeléssel nem biztos, hogy mindenki jól jár: ezzel elvész a külföldön működő magyar cégek versenyelőnye és ezzel a dolgozók munkája.

Ronthatja a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok versenyelőnyét az az uniós tervezet, amely szerint azonos munkáért azonos helyen azonos bért kell fizetni, tehát az adott szektorra jellemző átlagbért, nem pedig a minimálbért – írja a Világgazdaság.

Mervai Péter, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége németországi tagozatának titkára elmondta: a napirenden lévő módosítás főként a Németországban tevékenykedő 200-300 magyar céget érintheti. Ezek a cégek jellemzően 14,45 eurós órabért fizetnek, az Európai Bizottság előterjesztése alapján azonban 18-19 eurónál kezdődhetnek az ágazatban órabérek, amivel viszont a magyar cégek már nem tudnak versenyezni.

A lap szerint a tervezett uniós intézkedés mintegy 70 ezer magyar munkavállalót érinthet hátrányosan. A külföldi kiküldetésben dolgozó magyar magyarok több mint fele Németországban, negyede Ausztriában vállal munkát.