Az Európai Parlament szakbizottságainak e heti napirendjén – többek között – Törökország, az eltűnt menekült gyermekek, a lőfegyverek szabályozása és az orosz propaganda szerepel.

Az Európai Parlament állampolgári jogi szakbizottság csütörtökön arra keresi a választ, hova tűnt az a több ezer kísérő nélküli kiskorú, akik a menekülthullámmal érkeztek Európába. A vitába az Europol és az Alapjogi Ügynökség képviselői is bekapcsolódnak.

Milyen lépéseket tett és hogy áll Törökország a vízummentesség felé vezető úton? Az EP-képviselők csütörtökön vitatják meg az Európai Bizottság erről szóló jelentését az állampolgári jogi szakbizottságban. Ahhoz, hogy a török állampolgárok vízummentességet élvezzenek az Unió tagállamaiban, a Parlament és a Tanács beleegyezése is szükséges.

Egyre többen csatlakoznak különböző terrorszervezetekhez Irakban és Szíriában, a közülük visszatérő külföldi harcosok pedig komoly fenyegetést jelentenek Európára. Az Eurojust külföldi harcosokról szóló jelentését vitatja meg az állampolgári jogi szakbizottság hétfőn Michèle Coninsx, a szervezet elnökének részvételével.

A lőfegyvereket szabályozó irányelv reformjáról vitázik a belső piaci szakbizottság szerdán. A változtatások célja, hogy ne kerülhessen fegyver a terrorszervezetekhez.

Hogyan lehet hatékonyabban kezelni az energiaszegénység problémáját? Az energiaügyi szakbizottság csütörtökön szavaz állásfoglalásáról, amelyben az energiaszegénység problémájára javasol megoldásokat.

A negyedik uniós vasúti csomagról tárgyalnak és igyekeznek megállapodásra jutni a parlament és a tanács képviselői kedden. Az új szabályozás célja, hogy növelje a szolgáltatók közötti versenyt és egyben a szolgáltatások minőségét. A csomagban szó van a környezetvédelemről és a károsanyag-kibocsátásról is.

A gépjárműiparban alkalmazott kibocsátásméréssel foglalkozó különbizottság (EMIS) kedden meghallgatást szervez a bizottság kutatószolgálata, illetve az egyik legnagyobb, közlekedéssel foglalkozó nemzetközi szervezet képviselőivel.

A nőjogi szakbizottság kedden szavaz állásfoglalásáról, amelyben a szegénység kérdését a nemek közötti egyenlőtlenség szempontjából vizsgálja.

A külügyi szakbizottság kedden meghallgatást tart arról, hogyan lehetne együttműködni harmadik országokkal az orosz propaganda elleni fellépésben.