A korrupciós ügy tisztázásáig nem akar elutazni Svájcból Sepp Blatter, a FIFA elnöke, pedig július 25-én Szentpéterváron furcsa lenne nélküle megtartani a 2018-as vb selejtezőcsoportjainak sorsolását.

Blatter úr nyugodtan utazhat hozzánk, Oroszországban nincs semmilyen nyomozás ellene, biztonságban érezheti magát – nyilatkozta az Orosz Labdarúgó-szövetség elnöke, Vitalij Mutko a BBC-nek, mintegy felhatalmazva a hírügynökséget, hogy tolmácsolja szavait a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökének.

Sepp Blatter ugyanis nem akar kimozdulni Svájcból, Kanadába sem utazott el a női világbajnokság döntőjére, hogy átadja a kupát a győztes amerikai csapatnak. Nyilván attól tart, hogy őrizetbe vehetik, amit már a FIFA hét vezető tisztségviselőjével megtett a svájci hatóság – washingtoni indítványra.

Úgy tudni egyébként, hogy az orosz utat vállalja az elnök – igaz, mostanában eléggé ellentmondásos nyilatkozatokat tesz.

A gyanú szerint több évtizedes ügyek mellett a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb körül sincsenek rendben a dolgok. Az előbbivel kapcsolatban több tucat pénzügyi tranzakciót vizsgálnak Zürichben. Mutko ezzel kapcsolatban annyit mondott: a számlákkal minden rendben volt, nyugodtan vizsgálódjanak a svájci hatóságok. Mellesleg a megvesztegetés és a pénzmosás szavakat még véletlenül sem ejtette ki a száján az orosz focivezér.

Az Egyesült Államok egyébként kikérte Svájctól a hét FIFA-őrizetest. Eddig csak egyiküket adták ki Washingtonnak. Jack Warner, a FIFA volt alelnöke önként vállalta, hogy egy New York-i bíróság elé álljon.