Néhány nap alatt 100 ezernél több aláírást gyűjtöttek az interneten Oroszországban egy petícióhoz. A szervezők azt akarják elérni, hogy alapjaiban változtassanak a labdarúgás finanszírozásán.

A tyumenyi Artyem Haszanov magánemberként valószínűleg csak remélte, de komolyan talán maga sem gondolta, hogy napokon belül 110 ezer aláírást tud gyűjteni petíciójához. A címzett Vlagyimir Putyin elnök, az orosz kormány és a parlament. A téma: az orosz labdarúgás megreformálása.

Elsőként azt akarják elérni, hogy az Európa-bajnokságon csúfosan szerepelt válogatottat feloszlassák, és új vezetőkkel lássanak hozzá az orosz foci eredményessé tételéhez. A szervezők szerint a jövőben sokkal kevesebb pénzt kell fektetni a labdarúgásba, jócskán vissza kell venni a stadionépítések gigantikus összegeiből, s inkább a tömegsport bázisainak fejlesztésére kellene költeni.

Mindez különösen úgy érdekes, hogy 2018-ban Oroszország rendezi a labdarúgó világbajnokságot, amely korábban ezért került reflektorfénybe, mert korrupciógyanút emlegettek a rendezés odaítélésekor. A vádakat időről időre felmelegítik, míg az orosz sajtó arról cikkezget, hogy mennyi pénzt pazarolnak el az előkészületekre. Legutóbb a szentpétervári Zenit Aréna építése verte ki a biztosítékot.

A kormány reagált az akcióra, egy 2006-os törvényre hivatkozva, amely az állampolgári kezdeményezések kezelését szabályozza, a sport minisztériumot jelölte ki a kérdés majdani kezelésére.

Oroszország a csoportjában az utolsó helyen végzett 1 pontot szerezve. Angliával 1-1-et játszott, Szlovákiától 2-1-re, Walestől 3-0-ra kapott ki a szbornaja. A futball huligánok randalirozása miatt az UEFA az első mérkőzés után az orosz válogatottat kizárta az Eb-ről, a döntést azonban felfüggesztették.