2017-től olyan időszak következik az uniós pályázatoknál, amely a magyar gazdaságban a rendszerváltás óta nem adódott, és a magyar kkv-szektornak lehetősége lesz versenyhátrányának csökkentésére – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke szerint.

Ha a vállalkozások ki tudják használni a lehetőséget, akkor 2020-ig jó helyzetbe kerülhetnek a versenyhátrány ledolgozásában, de ehhez szükséges a pályázatok, a kifizetések felgyorsítása – mondta az iparszövetség ügyvezető elnöke. Felidézte, hogy 2014–2020 között az ország az uniós források 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre, ennek 16 százalékát a kis- és középvállalkozások fejlesztésére, további 16 százalékot pedig a foglalkoztatás bővítésére fordítja. Hozzátette: az iparszövetségnél ugyanakkor úgy látják, hogy 2014-től időarányosan kevés a vállalkozásokat segítő, a foglalkozást bővítő, a versenyképességet javító pályázat valósult meg.

Az OKISZ tapasztalata szerint a hazai kis- és középvállalkozások körében továbbra is óriási a várakozás az uniós fejlesztési lehetőségek iránt. A sikeres felkészülést pedig segíti az, hogy ismert a megjelenés előtt álló kiírások témaköre – mondta Vadász György, aki hangsúlyozta: az iparszövetség felkészítette tagságát arra, hogy minél többen tudjanak pályázni az uniós forrásokra. A területi szövetségeik révén naprakész információt adnak a pályázatokról a hozzájuk fordulóknak, tanácsadással segítik a pályázókat, illetve a szövetség is több projektben közreműködik a vállalkozások érdekében.

A Magyar Iparszövetséget jelenleg 22 területi, illetve szakmai tagszövetség, és 2 társult szakmai érdekképviselet alkotja, az érdekeltségébe tartozó szervezetek létszáma meghaladja az ezret.