Tóth Péter vette át a magyar áramtőzsdét működtető HUPX irányítását. Az eddigi vezérigazgató, Bertalan Zsolt ezentúl az MVM kutatás-fejlesztési és innovációs központját vezeti.

A hazai szervezett villamosenergia-piacot működtető HUPX Zrt. vezérigazgatója július 15-étől Tóth Péter. A jelentős iparági tapasztalattal rendelkező szakember célja a HUPX jövőbeli projektjeinek sikeres végrehajtása, ezek között említik a közleményben az egységes másnapi piac-összekapcsolás, az egységes napon belüli piac-összekapcsolás és az uniós célmodellként előírt áramlás alapú piac-összekapcsolás megvalósítását.

A közgazdász végzettségű Tóth Péter pályafutását az IBM tanácsadó részlegénél kezdte, 2011-től 2013-ig a HUPX anyavállalatánál, a Mavir Zrt.-nél dolgozott gazdasági igazgatóként, majd piacműködtetési és gazdasági vezérigazgató-helyettesként. Ezt követően a PannErgy Nyrt. vezérigazgatójaként szintén az energiaszektorban tevékenykedett. A társaság eddigi vezetője, Bertalan Zsolt a továbbiakban az MVM által létrehozott kutatás-fejlesztési és innovációs központ, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatójaként energetikai célú fejlesztésekkel foglalkozik.

A Mavir 2007. májusában hozta létre leányvállalatát, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-t. A HUPX másnapi aukciós piaca (DAM) 2010. július 20-án indult. Mára a HUPX a régió egyik meghatározó villamosenergia-tőzsdéjévé vált, a napi átlagos kereskedett mennyiség a DAM piacon 46 700 MWh-ra tehető, árait pedig referencia árnak tekintik a balkáni piaci szereplők. A jelentős forgalomnövekedés a 2014. november 19-én létrejött cseh-szlovák-magyar-román piac-összekapcsolásnak is köszönhető. A HUPX határidős piaca 2011. júliusában indult, napon belüli piaca pedig 2016. március 9-én – közölte a társaság. (MTI)