Szeptember elejétől megkezdődött az első, nulla százalékos kamat mellett elérhető uniós hitel folyósítása a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB). Az állami hitelintézetnél már több mint 18 milliárd forint összegű hitelkérelmet rögzítettek.

A Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése elnevezésű hitelprogramban meghirdetett 44 milliárd forintot elsősorban beruházásokra, termelőeszközök és forgóeszközök beszerzésére lehet felhasználni. A hitelt akár 15 éves futamidővel, egyszerűsített bírálati eljárással lehet  igénybe venni minimum 1 millió, legfeljebb 600 millió forint összegben, legalább 10 százalékos saját forrás mellett. A hitelhez akár egyéves rendelkezésre tartást, a tőketörlesztésnél egyéves türelmi időt is ad az MFB. 

A közlemény szerint az első 0 százalékos uniós hitel iránt fokozott az érdeklődés a Takarékbank, a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank és az FHB kijelölt fiókjaiban. Az elsőként folyósított hitelt gépvásárlásra igényelték. A közlemény kitér arra is, hogy folyamatosan bővül az MFB Pontok hálózata, szeptember elejétől már 289,  pár hónapon belül mind a 442 MFB Pont az érdeklődők rendelkezésére áll majd. (MTI)