Romániában megoszlik az egészségügyi szakemberek véleménye az elektronikus egészségügyi kórlap bevezetésének szükségességéről: sokan hasznosnak tartják, de van, aki szerint komoly jogi és etikai kérdéseket vet fel a rendszer alkalmazása.

Sokan attól tartanak, hogy az egészségügyi kártyás rendszerhez hasonlóan ez az új fejlesztés is folyamatosan fejtörést fog okozni az érintetteknek – írja a Krónika

Az előjelek nem túl biztatóak: az adatok feltöltése még folyamatban van, a kórlapok egy máris nehézkesen működő honlapon lesznek elérhetőek a személyi szám vagy az elektronikus egészségügyi kártyán feltüntetett biztosítási azonosítószám beütésével. Azt egyelőre senki nem tudja felmérni, hogy az adatbázis mikor lesz teljes.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a november 12-étől kötelező elektronikus kórlap digitális formában tárolja minden páciens adatait a betegségeiről, allergiáiról, eddigi kezeléseiről, ezekhez az egészségügyi szolgáltatók mellett az érintettek is hozzáférhetnek.

Az egészségügyi minisztérium utasítására a háziorvosoknak kell létrehozniuk ezeket az elektronikus kórlapokat a hozzájuk tartozó betegekről, ezek használata – függetlenül attól, hogy a beteg biztosított-e, vagy sem – minden magán- és közkórházban dolgozó orvos, laboráns számára kötelező.

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója elmondta, azok a szolgáltatók, akik jelenleg szerződésben állnak a biztosítópénztárral, az informatikai kapcsolat révén már automatikusan részesei ennek a rendszernek.

Soós Szabó Klára, a Háziorvo­sok Hargita Megyei Szövetségének elnöke szerint a rendszer bevezetésével kapcsolatban súlyos jogi és etikai kérdések merülnek fel. „A legnagyobb gond az, hogy úgy kerülnek az állampolgá­rok egészségügyi adatai egyetlen rendszerbe, hogy erről az érintetteket meg sem kérdezték. Nagyon veszélyes egy ország minden lakosának személyes adatait egy helyen tárolni” – hívta fel a figyelmet a háziorvos. Hangsúlyozta, a rendszer az orvos-beteg kapcsolatnak is árthat.