A lakosság egyre gyorsabban adósodik el az év vége közeledtével – közölte a Szlovák Nemzeti Bank, s egyúttal emlékeztette a fogyasztókat, a karácsony közeledtével mérlegelniük kellene a szerződéskötéseket.

„Az utóbbi időben nyújtott fogyasztási hitelek mértéke folyamatosan nő. A nem kifizetett hitelek összege 2008-ban közel négymilliárd euróra emelkedett, ma pedig már elértük a hatmilliárd eurót” – közölte Vladimír Dvořáček, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) a pénzügyi piac felügyeletével foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, a fogyasztási hitelek emelkedésének aránya néhány éve elérte a kétjegyű számokat. Az idén szeptemberben 14,1 százalékkal lett magasabb, ami az Európai Unió viszonylatában a második helyen áll – írja a hirek.sk.

A legerőteljesebb növekedés a bankszektor által nyújtott fogyasztási hitelek terén figyelhető meg, pillanatnyilag 50-80 százalékos szinten mozognak. Ezzel szemben a lízingtársaságok, illetőleg a részletfizetéses kölcsönt nyújtó társaságok által nyújtott hitelek száma mérsékelten csökken. 2008-ban 43 százalékot képviseltek, az idén egyötödös szinten mozognak.

A Szlovák Nemzeti Bank egyúttal felhívja a fogyasztók figyelmét, a karácsonyi ünnepek előtt legyenek körültekintőbbek, ha hitelt akarnak felvenni. „Tudomásunk van olyan esetekről is, amikor a hitelszolgáltató a hitel mellett mellékszolgáltatásként egy, a hitelhez nem kapcsolódó további kölcsönt is felajánlott” – magyarázta Roman Fusek, a Szlovák Nemzeti Bank a fogyasztók pénzügyi érdekeit védő részlegének igazgatója.