Évek óta folyamatosan és stabilan növekszik a gyermekek után járó babakötvény állománya. A korábbiakhoz hasonlóan idén is nagyjából havi félmilliárd forinttal gyarapodott az összesített érték.

Október végére már csaknem 25 milliárd forintot tett ki az újszülött gyermekek után járó babakötvények állománya – derül ki a kibocsátó Államadósság-kezelő Központ Magyar Idöknek küldött kimutatásából. Míg 2013 decemberében alig haladta meg az egymilliárd forintot az összesített állomány, mára ez az érték a sokszorosára duzzadt. 2014 végére 10 milliárd forinttal nőtt az összesítés, majd 2015-re valamivel kisebb, de hasonló mértékű volt a növekmény.

Az idei év minden hónapjában bővült a teljes állomány, kisebb eltérésekkel nagyjából havi félmilliárd forinttal. Stabil igény mutatkozik a Magyar Államkincstárnál vezetett, úgynevezett Start-számlára is, ami előfeltétele a babakötvény igénybevételének. A kincstár legfrissebb adatai szerint az év minden hónapjában meghaladta a hétezret a megnyitott kincstári letéti Start-számlák száma.

Ahogy Dancsó József, a kincstár elnöke korábban elmondta, a nyári, valamivel több mint 22,5 milliárdos állomány az év végére 25-26 milliárd forintra is emelkedhet. Jelezte: az érzékelhető, kedvező népesedési folyamatok, a növekvő születésszám mellett egyre több család láthat fantáziát a 18 éves kortól felvehető, állami hátterű megtakarítási formában. A Start-számlával a szülőknek lehetőségük van arra, hogy az államilag biztosított összegen felül is félretegyenek gyermekük számára.