A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egymillió forintra bírságolta a Fegyvernek és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezetet. A hitelintézetnek az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket május végéig orvosolnia kell.

Az MNB megállapította, hogy a Fegyvernek és Vidéke a jegybank tavaly év végén előírt kötelezettségeinek egy részét határidőre nem teljesítette. A takarékszövetkezet továbbra is megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet – a fizetési műveletek haladéktalan jóváírásra vonatkozó – előírását – derül ki a jegyybank közleményéből.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendeletben foglaltaknak való megfelelést május 31-ig biztosítsa. A jogsértésekre tekintettel az MNB egymillió forintra bírságolta a takarékot. Az intézkedés oka, hogy a  Fegyvernek és Vidéke az előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértő állapot a hitelintézet számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten, huzamosan fennállt.

A jegybank a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek.