Debrecenben rendezték meg a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! rendezvénysorozat 118. információs napját, ahol a szakma képviselői mellett Nagy Feró, a Beatrice frontembere is a modern technológiák hatékonyságáról beszélt a jelenlévőknek.

A rendezvényt dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy a térség vállalkozóinak van hová fejlődniük digitálisan, ezért fontos a Modern Vállalkozások Programjának törekvése: az információtechnológiai megoldások alkalmazásának hasznosságára felhívni a figyelmet. Elmondta, hogy Debrecen város célkitűzése minden debreceni polgárt legalább készség szinten megtanítani a digitális megoldások alkalmazására, melyek nélkül ma már elképzelhetetlen életünk.

Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint minden cégvezetőnek tisztában kell lennie azzal, hol tart jelenleg, s mely rendezőelvek mentén szeretne haladni. Ez a szakmai igényesség szükséges a vállalati stratégia kialakításához, a hosszú távú fejlődéshez. Ebben tud segíteni a Modern Vállalkozások Programja, melyet egyúttal úttörő kezdeményezésnek nevezett a főtitkár asszony.

A konferencián beszédet mondott Gódor Csaba, a Miniszterelnökség Infokommunikációs Koordinációs Főosztály Parlamenti Államtitkárságának főosztályvezetője is. „A cégek fejlődésének gátja általánosságban a forrás- és motivációhiányban, illetve a kormányzati háttér hiányában keresendő. Ezért a kormányzat törekszik arra, hogy kézzel fogható pluszt adjon a vállalkozásoknak, aktívan segítse őket a stratégia, így a digitális stratégia alkotásban egyaránt” – hangsúlyozta a főosztályvezető. Gódor Csaba szerint az állam digitális stratégiája mankó lehet a vállalkozásoknak abban, milyen infokommunikációs térben gondolkodik az állam, milyen igazodási, s egyben kapcsolódási pontokat tud adni digitalizációs területen.

Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója elmondta: „Jelentős probléma, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások rendkívül kis mértékben használják a digitális eszközöket és szolgáltatásokat, ami versenyhátrányt okoz. Például az ügyfélkezelésre alkalmas szoftverek tekintetében hazánk az utolsó az Európai Unióban. Egy novemberben megjelent, szintén európai kutatás tanulsága alapján a korszerűtlen informatikai eszközök a munkavállalók évente 19 munkanapnyi kiesését is okozhatják. Ez az erőforrás pazarlás pedig tudatos tervezéssel megelőzhető lenne.”

A szakember ismertette, melyek a digitális lemaradást kiváltó okok hazánkban. Egyrészt a finanszírozási nehézségek, a forráshiány, másrészt a hiányos és téves információk a digitális technológiákról, valamint az IKT eszközök használatából eredő versenyelőny felismerésének hiánya. Kimutatható, hogy akár 40 százalékkal nagyobb forgalom realizálható abban az üzletben, ahol bankkártyával is lehet fizetni, mint ahol csak készpénzt fogadnak el a vásárlóktól. Sok cégvezető tart az átláthatóságtól, ellenőrizhetőségtől is, továbbá az adatvédelmi aggályok szintén gátját szabják a fejlődésnek.

Megoldást egy olyan országos, szemléletformáló program jelenthet, amilyen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Informatika a Társadalomért Egyesület és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által megvalósított Modern Vállalkozások Programja. A projekt legfontosabb pillére a 28 fős tanácsadói hálózat működtetése. Az IKT tanácsadók ingyenes cégauditot végeznek, felmérik a vállalkozások digitális helyzetét, majd javaslatot tesznek az informatikai fejlesztési stratégiára, s tájékoztatnak a rendelkezésre álló pályázati forrásokról egyaránt. A cégek ezt követően megkaphatják a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést, mely +5 százalékos többlettámogatást jelent további pályázatokon. A program része a kedvezményes voucher rendszer, a szemléletformáló tudástár, ill. az országos információs nap rendezvénysorozat is.

Már több mint 4300 céglátogatás és 3800 sikeres audit történt a Modern Vállalkozások Programjának keretében, és 2900 vállalkozás szerezte meg a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítő oklevelet. Az eddigi eredmények igazolják, hogy egyre több vállalkozás indult el a digitális fejlődés útján, ezzel elősegítve gazdaságosabb és hatékonyabb működésüket.

Érdeklődve fogadta a közönség Nagy Feró énekes, dalszövegíró megjelenését, aki a digitális eszközökhöz való viszonyáról és a zenészek számára megkerülhetetlen közösségi jelenlétről tartott előadást. „Annak idején az Atari komputeremen írtam a 8 óra munka című slágert. Már akkor jelen volt az életemben az informatika. Azóta még jobban felgyorsult az információáramlás körülöttünk. Régen boltokba került a lemez, egy év múlva derült ki, mennyien érdeklődtek iránta. Most ez az idő lerövidült. Elkészül a nóta, 1 hétre rá útjára indítjuk a videó portálokon. Látjuk valós időben, mennyien hallgatták meg, ami jó fokmérője, hogy tetszik-e a dal a közönségnek. A rajongókkal való kapcsolattartás pedig a személyes találkozókon kívül a közösségi hálókon folyik, ezért az okoskütyüket én is rendszeresen használom.”

A program a „Digitális kommunikáció – kit hogyan szólítsunk meg?” című kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

További információ: www.vallalkozzdigitalisan.hu.