Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző program” (GINOP-1.3.5-15) felhívás „Előleg igénylése” című fejezete – közölte a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A kiemelt, 8,35 milliárd forintos keretösszegű felhívásra kizárólag a Magyar Turisztikai Ügynökség (a Magyar Turizmus Zrt. jogutódja) nyújthat be támogatási kérelmet. A mostani változtatás szerint az ügynökség az utófinanszírozású tevékenységekre a támogatási összeg 100 százalékát igényelheti előlegként a korábbi 50 százalék helyett.

A kormány júniusban jelentette be, hogy egyes – jórészt kiemelt – GINOP-pályázatok esetében a kormány megemelte a kedvezményezettek által igényelhető előleg mértékét. (A kiemelt felhívásokon a kormány jelöli ki a “pályázókat”.)

Új turisztikai országmárka

A Magyar Turisztikai Ügynökség feladata a magyar turisztikai szolgáltatások piacra jutásának elősegítése. A nemzetközi versenyben a hazai turizmusmarketing egyre hangsúlyosabb szerepet kap, a fenti célok eléréséhez szükséges a piac specifikus marketing eszközök alkalmazása. A nemzeti turisztikai marketingszervezet 2015-ben hároméves marketing stratégiát dolgozott ki, amely a 2013-ban indított nemzetközi országkép-formáló kampányra alapozva az új turisztikai országmárka piacra vitelét és ez által hazánk piaci pozíciójának megerősítését célozza – olvasható a felhívásban.

A kitűzött célok:

  • Magyarország mint turisztikai márka, ismertségének növelése;
  • a turisztikai szolgáltatások egységes nemzeti kínálatként történő piacra vitele;
  • a nemzetközi turisztikai kereslet erősítése;
  • a szolgáltatók körében a vendégbarát szemléletmód elterjedése;
  • a turizmus területi és szezonális koncentrációjának mérséklése;
  • a vendégek turisztikai költésének növelése.

Megelőzni Prágát, ostromolni Bécset

A Magyar Turizmus Zrt. helyét átvevő új turisztikai ügynökség  a vezetők tervei szerint nagyobb mértékben segíti majd a magyar gazdaság fejlődését. Ahogy Bienerth Gusztáv kormánybiztos fogalmazott, a cél: megelőzni Prágát és ostromolni Bécset.

A KamaraOnline véleményét itt olvashatja.