Januártól fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak a személy- és teherszállítók, köztük a taxisok is, mivel újabb szervezetet is létrehoznak e célra.

Már toborozzák azokat a munkatársakat, akik a képzést követően 2017 elejétől ellenőrzik majd a közúti áru- és személyszállítást végzőket – tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A létszámról csak később tudnak nyilatkozni, és egyelőre a szervezet neve sem nyilvános. Az állás betöltéséhez nincs szükség felsőfokú végzettségre.

A különböző szervezetek – Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – most is ellenőrzik a fuvarozókat, hozzájuk csatlakozik majd az újabb egység.

A szervezet a Nemzeti Közlekedési Hatóság alá fog tartozni (amely rövidesen „beolvad” a NFM-be), munkatársai a nap 24 órájában ellenőriznek majd az utakon. Az indoklás szerint azért van szükség az új ellenőrzési csoport létrehozására, hogy „a közúti árufuvarozás mellett a személygépkocsis személyszállítással kapcsolatos előírásokat is eredményesebb betartathassák”.

A kormány még május 13-án döntött egy újabb kontrollcsoport létrehozásáról, összhangban a taxis cégek elvárásaival, amelyek szerint a hiányos ellenőrzésnek is szerepe volt abban, hogy a szerintük jogellenesen működő Uber egyre nagyobb teret nyert.

A hatóságok részben az ellenőrök alacsony számával magyarázták, hogy kevés Uber-sofőrt értek szabálytalanságon. A kormány lépett, határozatot hozott az új szervezet megalapításáról és finanszírozásáról. E célra az idén 615 millió forintot, 2017-től pedig évi 995 milliót adnak.