Amikor egy munkáltató komolyan gondolkodik egy adott jelöltben, sokféle háttérellenőrzést végezhet, de a leggyakoribb és legegyszerűbb a referenciainterjú.

A referenciaellenőrzés célja, hogy a jelölt által elmondottakat mástól is hallják, árnyalják, kiegészítsék. A kamu bejegyzések az önéletrajzodban legkésőbb itt kibukhatnak – olvasható a HRPortál.hu blogbejegyzésében.

A referenciainterjúk általában telefonon zajlanak. A hívó bemutatkozik, elmondja, mi célból keresi, remélhetőleg azt is, hogy ezen is múlik az álláskereső, mint lehetséges jövőbeli kollégájuk értékelése, kiválasztása.

Kényes kérdés, hogy miért lett vége a munkaviszonynak az előző cégnél. Igazán rossz pont, ha másképp tudja a referenciaszemély, mint amit a jelölt mondott az állásinterjún. Sokszor egyébként az álláskeresőnek fogalma sincs, miért őt építették le, rúgták ki. Ő csak annyit tud, hogy az orra alá toltak egy közös megegyezést. Ha ez történt, akkor nyugodtan el lehet mondani az állásinterjún, legfeljebb a referenciaszemély által kiderül, mi is történt valójában.

Sok helyen, főleg a multiknál megkérdezik, hogy mennyi volt a fizetés a korábbi munkahelyen? Ha ügyes a referenciaszemély, azt közli, hogy a céges fizetések titkosak, pláne ha ő még annál a cégnél dolgozik, ahol együtt dolgoztak a jelölttel.

Mindenképpen kérdezni fognak a teljesítményről. A referenciainterjú szinte kötelező kérdése: dolgozna-e az illetővel még egyszer a referenciaszemély, ha alkalma nyílna rá?

Ilyen egy átlagos referenciainterjú, korrekt interjúztatóval, korrekt referenciaszeméllyel. Igaz, akkor gond van, ha valaki valahol nem korrekt.