A kormány határozott a tejágazat átfogó intézkedési tervéről. A tejtermelők 11,44 milliárd forint többletforráshoz jutnak, lesz iskolatej program, és a hazai mellett a külföldi értékesítést is ösztönözné a kabinet.

A Magyar Közlönyben megjelent határozatban a kormány felhívja Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy március 31-ig átfogó tejágazati stratégiát dolgozzon ki. Továbbá utasítja Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bevonásával dolgozzon ki akciótervet március végéig az élelmiszer kiskereskedelem helyzetének javítására.

A szóban forgó kormányhatározat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is ad feladatot március 31-i határidővel, hogy készítsen előterjesztést a tejipari vállalkozások külpiacra igénybe vehető feldolgozói kapacitásáról és a külföldi tejipari technológiák hazai alkalmazásának lehetőségeiről.

A földművelésügyi minisztert felhívja a friss és a tartós tej forgalmi rendszerének felülvizsgálatára, aminek határideje szintén e hónap utolsó napja. A nemzetgazdasági miniszter pedig arra kapott megbízást a határozatban, hogy készítsen előterjesztést a tejtermelők likviditásának növelését szolgáló intézkedések megvalósításához szükséges 11,44 milliárd forint többletforrásnak a központi költségvetés Földművelésügyi Minisztériumi fejezetbe történő átcsoportosításáról március 15-ig.

Az emberi erőforrások miniszterét a határozatban pedig arra utasítja, hogy készítsen előterjesztést a közétkeztetési szabályok módosításáról a friss tej felhasználásának kötelezővé tétele érdekében ez év április 15-ig – olvasható a kormányhatározatban. (MTI)