Tejcsokoládékat vizsgált az élelmiszerbiztonsági hivatal. A 26 termék kétharmadánál talált valami problémát a Nébih, jellemzően a jelölésekkel voltak gondok, de négy esetben bírságot is ki kellett szabnia a szervezetnek.

Tejcsokoládékat vizsgált februári Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet tájékoztatása szerint a 26 bel- és külföldi előállítású – köztük diabetikus, glutén- és laktózmentes – terméket ellenőriztek a szakemberek. A tejcsokoládék a kakaó-, a tejszárazanyag és a tejzsírtartalom alapján nagyon jó minőségűnek bizonyultak, számos termék a „különleges” kategóriának is megfelelt volna. Főként jelölési hibák miatt azonban 17 terméknél hatósági eljárás indult, amelyből négy termék esetében szabott ki bírságot a hatóság.

A magyar boltok kínálata alapján 30-35 százalékos kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból vettek hatósági mintát a hivatal munkatársai. A tejcsokoládék ellenőrzése során a szakemberek megvizsgálták – többek között – a biztonsági paramétereket, a tápanyagok mennyiségét, a kakaóvajtól eltérő növényi zsírok jelenlétét, a glutén- és laktózmentes édességek glutén- és laktóztartalmát, valamint azt is, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

Az egyik termékben alacsonyabb volt a tejzsírtartalom az előírtnál; egy terméknél pedig a Magyar Élelmiszerkönyv alapján tejcsokoládéknál nem engedélyezett csokoládé és tejszín aromát használtak fel. Utóbbi vállalkozót a Nébih kötelezi az anyagnorma megváltoztatására. További két esetben a tej szárazanyag tartalom nem felelt meg a termékek specifikációjában, illetve azok jelölésén szereplő értéknek. 

A cukortartalom a „diabetikus” tejcsokoládék vizsgálatánál különösen fontos információ. Az idevonatkozó magyar rendelet szerint ezen termékeknél a cukormennyiség legfeljebb 3 százalék lehet, amit a tejcsokoládé kizárólag a felhasznált alapanyagok cukortartalmából eredően, természetes módon tartalmazhat, e mennyiségbe azonban nem számít bele a fruktóz (gyümölcscukor).

Három terméknél a mérési eredmény meghaladta a megengedett legfeljebb 3 százalékos értéket, így azokat nem lehet diabetikusnak nevezni. A csomagoláson található tápértékjelölésen viszont a tényleges cukortartalmakat tüntették fel. A tájékoztató megjegyzi: ez év július 20-tól a „diabetikus” fogalom megszűnik. Három terméket jelöltek – a 26-ból – glutén- vagy laktózmentesként. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ezeknél a glutén- és laktóztartalom a kimutatási határ alatt volt. 

A jelölés ellenőrzésekor több pontatlanságot is találtak a hivatal szakemberei. Az összetevők felsorolásánál az egyik terméknél nem emelték ki az allergén anyagot, és volt olyan is, amelyen a nem allergén anyagot emelték ki, megtévesztve ezzel a fogyasztót. Egy másik terméknél amellett, hogy nem jelölték kiemelten az allergén összetevőt, az előírt mennyiségű tejzsírt sem tartalmazta, így azt nem is lehet tejcsokoládénak nevezni.
Több esetben voltak pontatlanságok a termékek tápérték jelölésében, vagyis nem megfelelően vagy hiányosan tüntették fel a tápérték adatokat. 

A 26 termékből összesen 17-tel szemben indult hatósági eljárás. Négy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható összege mintegy 500 ezer forint. A többi esetben, a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt, figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók – olvasható a tájékoztatóban. A vizsgálat további részeleteit és az érintett termékek listáját megtalálta ITT. (MTI)