Áprilisában az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban; a termelés összértéke 2291 milliárd forint volt – derül ki a KSH június 12-én közzétett jelentéséből.

Az előző hónaphoz képest kismértékű visszaesést regisztráltak a statisztikusok: a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal mérséklődött.

Az összes magyarországi ipari vállalkozás áprilisban 2556 milliárd forint értékben adta el termékeit, a belföldi értékesítés 926, az export 1630 milliárd forint volt.

Az ipari export áprilisban 8,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítéséből 37 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 13 százalékkal emelkedett. A 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 2,3 százalékkal nőttek.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben nőtt a termelés, a többi alágban 0,9 és 5,2 százalék közötti mértékben visszaesett. A feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17 százalékkal nőtt.

Az év első négy hónapjában az ipari termelés 7,6 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások 10, a hazaiak 5,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

Dobogós a magyar adat

Az Európai Unió egészében az ipari termelés volumene áprilisban 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb mértékű, 10,2 százalékos növekedésről Lettország számolt be, megelőzve Írországot (9,8 százalék) és Magyarországot.

Németországban 1,3, Franciaországban 0,3, Olaszországban 0,1, az Egyesült Királyságban 1,4 százalékos volt a növekedés.