Tíz százalékot meghaladó átlagos éves áremelkedéssel a magyarországi (és a lett) lakáspiac vezeti az uniós „drágulási versenyt” – derül ki az Eurostat adataiból.

A második negyedévben az Eurostat „lakásárindexe” szerint éves összevetésben átlagosan 4 százalékkal emelkedtek a lakásárak az Európai Unióban.

Az előző negyedévhez képest a 28 tagállamban átlagosan 1,6 százalékkal drágultak a lakások.

Éves összevetésben a második negyedévben – az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül – a legnagyobb, 10,3 százalékos mértékben Magyarországon és Lettországban emelkedtek a lakásárak. Az élmezőnyben találjuk még Ausztriát (9,0 százalék), az Egyesült Királyságot (8,8 százalék) és Svédországot (8,7 százalék).

Magyarországon a második negyedévi áremelkedés az elmúlt 12 hónapban a leggyengébb: 2015 harmadik negyedévében 12,6, az év végén 12,1, az idei első negyedévben pedig 15,2 százalékkal emelkedtek az árak az Eurostat árindexe szerint. 2016 második negyedévében az előző negyedévhez képest már csökkenést (mínusz 0,2 százalék) regisztráltak.

A lakásárak csupán két tagállamban csökkentek: Cipruson 8,9, Olaszországban 1,4 százalékkal – tájékoztatott az unió statisztikai hivatala.