Can Dündar bebörtönzött újságíró és a törökországi gondolatszabadságért küzdő társai, Musztafa Dzsemiljev száműzött krími tatár vezető, és a jazidik jogaikért küzdő Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár a Szaharov-díj idei döntősei.

Erről október 11-én döntöttek a külügyi és a fejlesztési szakbizottságokban. A gondolat- és véleményszabadságért küzdők elismeréseként járó díj nyertesét Martin Schulz EP-elnök és a frakcióvezetők választják ki október 27-én, a díjátadó pedig december 14-én lesz.

Can Dündar bebörtönzött újságíró és a törökországi gondolatszabadságért küzdő társai

Can Dündar a török Cumhuriyet napilap volt főszerkesztője, akit 2015 novemberében tartóztattak le, miután az újságban felvételeket jelentettek meg arról, ahogy a török titkosszolgálat fegyvereket csempész és ad át a szíriai felkelőknek. Az újságírót öt év és tíz hónap börtönre ítélték, amiért államtitkokat hozott napvilágra. Can Dündar jelenleg száműzetésben él, fellebbez az ítélet ellen.

Musztafa Dzsemiljev száműzött krími tatár vezető

Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok Medzsliszének (a tatár parlament) volt elnöke és volt ukrán parlamenti képviselő fél évszázada küzd az emberi és kisebbségi jogok védelméért. Dzsemiljev féléves volt, amikor a családját a többi krími tatárral együtt deportálták Ázsiába, ahonnan csak 45 évvel később tudott visszatérni. Miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet, az emberi jogi aktivista ismét nem léphet be a területre.

A jazidik jogaikért küzdő Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár

A jazidik jogaikért küzdő, és az Iszlám Állam áldozatait segítő Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár az észak-iraki Kocho faluból származnak, ahol 2014 nyarán mészárlást és tömeges kivégzéseket hajtott végre a dzsihádista szervezet, a nőket és gyermekeket pedig elhurcolták és szexuális munkára kényszerítették. Nádia Murád a jazidi népirtás elismeréséért is küzd.

A Szaharov-díj

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.

Tavaly a díjat Raif Badawi bebörtönzött szaúd-arábiai emberi jogi aktivista kapta, akit azért tüntetett ki emberi jogi díjával a Parlament, mert a gondolat- és véleményszabadságért küzdött Szaúd-Arábiában.

Hogyan választják ki a díjazottat?

A Szaharov-díjra a parlamenti frakciók, vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A jelöltek közül az Elmar Brok (néppárti, német) vezette külügyi, valamint a Linda McAvan (szocialista, brit) vezette fejlesztési szakbizottságok választották ki október 11-én a három döntőst, akik közül október 27-én az EP elnöke és a frakcióvezetők választják ki a díjazottat. A díjátadót december 14-én tartják Strasbourgban.