A kelet-európai átlagnál alacsonyabb szintű növekedést mutattak Szlovákia lakosságának pénzügyi eszközei, ezzel szemben az adósság a legdinamikusabban emelkedést mutatta a régióban.

Amint az a háztartások által felhalmozott vagyon és adósság alakulását a világ több mint 50 országában figyelő Allianz csoport tanulmányának eredményeiből kiderül, Szlovákia lakossága 2015-ben – a 2014-es pozíciót megőrizve – a 40. helyen állt a vizsgált országok háztartásainak vagyonmérleg szerinti ranglistáján. Az egy főre eső megtakarítás nem haladta meg az 5 300 eurót – írja a hirek.sk.

Az ország lakossága által felhalmozott adósságok mértéke viszont meghaladta a megtakarításokat. A tanulmány szerint tavaly átlagosan 5 750 eurónyi adósságot halmozott fel minden szlovák.

A lakosság bruttó vagyona 4,3 százalékkal nőtt, ami nem éri el a régiós átlagot. A csehek 12 614 eurós nettó megtakarításukkal feljöttek a 26. helyre, de ilyen tekintetben a lengyeleknek (6 450 euró), sőt, még a bolgároknak (6 370 euró) is jobban áll a szénája. A 20 legvagyonosabb háztartás között nem találunk kelet-európai országot. A régióból a szlovén lakosság helyzete a legbiztatóbb. A szlovén háztartások nettó átlag megtakarításai a 25. helyre voltak elegendőek.

Szlovákia elmúlt évi adósságai a megtakarítások és adósságok együttesének 51 százalékát alkották, ami jelentősen meghaladja az európai uniós kelet-európai államok átlagát (33 százalék). A szlovákiai háztartások kirívóak megtakarításaik kezelésének tekintetében, hiszen azok egészen 64 százalékát bankszámlán, lekötött betéten vagy takarékbetéten őrzik.

Ez az arány a kelet-európai országok körében a legjelentősebb. A régió államai esetében a háztartási megtakarítások ilyen jellegű lekötésének átlaga csupán 45 százalékos.