Százfős megyei és 174 fős járási tanácsadói hálózat létrehozását javasolja a kormánynak a nemzetgazdasági tárca annak érdekében, hogy javuljon a közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszatérők aránya.

Átalakítaná a közfoglalkoztatási programot a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértőinek nem végleges előterjesztésben többek között felvetik: az érintett előírásokat úgy módosítsák, hogy a jövőben a 25 év alatti személyek és azok, akik várhatóan képesek önállóan vagy az állami foglalkoztatási szerv segítségével elhelyezkedni a versenyszférában, ne kerülhessenek be a közfoglalkoztatási programokba – írja a Világgazdaság.

A közfoglalkoztatási jogviszonyban állók időszakonkénti újbóli bevonását a közfoglalkoztatásba meg kívánják gátolni, mégpedig úgy, hogy három éven belül egyéves időtartamban maximálnák a programban eltölthető időt. A szakképzettséggel rendelkezők pedig csak abban az esetben kerülhetnének be a programokba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt a munkáltató oldalán felmerülő okból, vagy ha három hónapig nem tudott a járási hivatal a közfoglalkoztatott számára megfelelő állást felajánlani.

Az előterjesztés szerint erre úgynevezett tanácsadó- és fejlesztőközpontokat hoznának létre. A központok létrehozását a megyei és fővárosi kormányhivatalokban kívánják megvalósítani átlagosan öt fővel, két évig, vagyis 2018. december 31-ig tartó központi munkaerőpiaci program keretében. Ez a húsz megyével számolva százfős bővítés lenne. Az alkalmazott személyek munkakörük szerint tanácsadók, mentorok, pszichológusok, illetve állásfeltárói munkakörben foglalkoztatott szakemberek lennének.

Emellett ugyanezen program keretében minden járásba egy-egy tanácsadó felvételét is javasolják. A százfős megyei és a 174 fős járási tanácsadói hálózat éves szinten mintegy 3,5 milliárd forintba kerülne.