Bár az antibiotikumoknak ellenálló kórokozó emberi megbetegedést is okozhat, Dánia minden évben fertőzött malacok ezreit exportálja. A baktérium sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá.

Emberre is veszélyes betegség terjed a sertések között Dániában. Bár az úgynevezett LA-MRSA-fertőzés nem ismeretlen, egy dán újságíró cikke szerint a 2006 óta jelen lévő kórokozót a gazdaságok meg sem próbálják felszámolni.

Az EU Observeren megjelent írás szerint, amióta felfedezték a fertőzést, a befolyásos dán sertésipar folyamatosan visszautasítja a termelés megtisztítására irányuló javaslatokat, a járvány elleni fellépés ugyanis alaposan visszavetné az exportot és ezzel együtt a bevételt is.

Dánia az egyik legnagyobb sertésexportőr Európában, minden évben 190 ezer élő sertést szállítanak innen a világ 48 országába. Ezzel az Európai Unió teljes sertésexportjának 57 százalékát adják. A legtöbb állatot tenyésztési célra vásárolják meg a partnerországok.

Magyarország hétezer sertést vásárolt Dániától. A cikk szerint ezeknek a tenyészsertéseknek 63 százaléka fertőzött. Az állatokat nem vizsgálják meg szállítás előtt az említett kórokozó kapcsán, a dán tenyésztőket pedig nem kötelezik, hogy tájékoztassák felvásárlóikat a fertőzöttségről.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) a Magyar Idők kérdésére megerősítette, hogy az említett megbetegedés sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá. Így hazánk sem kapott róla hivatalos értesítést, a hatóság csak a sajtóból értesült a megjelenéséről.

A Nébih szakemberei szerint a szóban forgó baktérium, más törzsekkel ellentétben, kevésbé fertőző, ezért egyelőre nincs nagy jelentősége.