Szlovákiában a nyilvántartott 3500 fogorvos több mint fele 50 évesnél idősebb, egy 87 éves szakember is dolgozik. „Ideálisabb lenne, ha valaki átvenné tőlük a praktizálást” – mondta a Szlovák Fogorvosi Kamara elnöke, Igor Moravčík.

Szlovákiában ötszáznegyvenkét 65 évesnél idősebb fogorvos gyakorolja a szakmáját. Egyelőre többek inkább a rendelőt választják a nyugdíj helyett, mivel nincs, aki átvegye pácienseiket – írja a hirek.sk.

„Azért mert a nyugdíjkorban lévő fogorvosok egyelőre nem teszik le a fogorvosi fúrót, a probléma még nem oldódott meg. Az utánpótlás gyérebb, mint ahány szakember fokozatosan kihull a szakmából” – figyelmeztetett Igor Moravčík.

A kamara az egyetlen lehetséges megoldást a fogorvosok egy egész nemzedékének kinevelésében látja. Moravčík szerint nagyobb számban kellene olyan fogorvos növendékeket felvenni az iskolákba, akik esetében valószínűsíthető, hogy otthon, nem pedig külföldön keresik majd a kenyérrevalót.

A szlovákiai főiskolákon számos külföldi hallgató is tanul, akik azonban tanulmányaik befejeztével visszatérnek hazájukba. Esetükben legalább az itteni hallgatók harmadáról beszélünk. Egy fogorvos pályára való felkészítése nagyjából 50 ezer eurós beruházást igényel.

A kamara a külföldről érkező szakemberek szlovákiai praktizálásától sem zárkózik el, ha ugyanolyan szintű ismeretekkel rendelkeznek, mint azok, akik Szlovákiában tanultak.

A kamara szerint azonban a külföldről érkezők gyakran nem képesek megfelelni az itteni követelményeknek, s ha mégis, Szlovákia sokaknak csak ugródeszkát jelent az Európai Unióba. Moravčík éppen ezért nem gondolja, hogy csupán harmadik országbeli orvosokkal megoldható lenne a hiány.