Félmilliárd forint értékű ingatlanportfólióra keres vevőt az Alba Takarékszövetkezet felszámolója. A két tucat vagyonelem között főleg fiókok, irodák és üzlethelyiségek vannak, de vevőre vár egy szakrendelő is.

Pályázatot írt ki az Alba Takarékszövetkezet csaknem két tucat ingatlanára a hitelintézetet felszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. Az eladó vagyonelemek nagy része takarékszövetkezeti fiók illetve iroda, de van több üzlethelyiség, lakás és beépítetlen terület, sőt még egy szakorvosi rendelő is. Az ingatlanok irányára 515 millió forint, az ajánlatokat február 2. és 17. között várja a felszámoló.

A jellemzően Fejér megyében és környékén működő Alba számára a vég 2014 nyarán jött el. A takarékszövetkezeti rendszer átalakításának részeként a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) átvilágította a takarékok működését. A vizsgálat az Albánál válsághelyzetet, súlyos tőkehiányt és működési szabálytalanságokat tárt fel. A szövetkezet helyzetét megpróbálták stabilizálni, de a kísérlet nem hozott eredményt.

Az Albánál 2014 júniusára válsághelyzet alakult ki, a pénzintézet saját tőkéje negatívba fordult, tőkemegfelelési mutatója a törvényben előírt minimum nyolc százalék helyett mínusz 1,2 százalékra csökkent, szavatoló tőkéjének hiánya a szükséges értékvesztés és céltartalék-képzést követően megközelítette az egymilliárd forintot. A takarékszövetkezet hitelezési mutatója rossz, ráadásul folyamatosan romlik: A 90 napnál régebben nem törlesztett hitelek aránya meghaladta a 24 százalékot és folyamatosan emelkedett.

A SZHISZ nem tehetett mást, kénytelen volt kizárni soraiból az Albát. A jogszabályi előírások alapján ez egyúttal azt jelentette, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) azonnal vissza kellett vonnia a takarék engedélyét, és felügyeleti biztosokat kirendelni a pénzintézethez. Az Alba azonban menthetetlennek bizonyult és nem sokkal később elindult a mintegy 15 ezer betétet több mint 12 milliárd forint megtakarítását kezelő takarék felszámolása.