A román kormány kedden tárgyalja a költségvetési törvény tervezetét, miután azt kielemezte a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) – jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök.

Klaus Johannis román államfő (a fotón) kedden 12 óra 30 percre hívta össze a védelmi tanács ülését, hogy kielemezzék a költségvetés tervezetét – írja a Krónika.

Sorin Grindeanu a kormányülésen kifejtette: igyekeztek a kormányprogram minden elemét belefoglalni a büdzsébe. „A költségvetés elkészült, minden engedélyünk megvan, beleértve a pénzügyi tanácsét is. Tárgyaltunk az összes utalványozóval, hogy biztosak legyünk benne, a kormányprogram minden elemét belefoglaltuk a költségvetésbe” – idézte Grindeanut az Agerpres.

A miniszterelnök kifejtette: egyes utalványozók, mint a szenátus és a képviselőház, „startból” kisebb összeget kaptak, míg másokkal a pénzügyminisztérium képviselői tárgyaltak. Egyes intézményektől elvontak összegeket, de ez nem veszélyezteti a működésüket.

Az ügy előzménye, hogy a Sorin Grindeanu miniszterelnökhöz intézett levelében Klaus Johannis a nemzetbiztonsági kiadások csökkentése ellen foglalt állást. Az államfő kifejtette, a kormány által elfogadandó idei költségvetés-tervezet – a védelmi minisztériumot leszámítva – a nemzetbiztonságot felügyelő intézményeknek kevesebb pénzt irányoz elő, mint tavaly. Az elnök ezt indokolatlannak és időszerűtlennek nevezte.