Szlovákiát egyre jobban sújtja az orvoshiány, ami legjobban a körzeti és gyermekorvosok esetében észlelhető. Tíz év múlva komoly gond lesz a hiány, nem lesz, aki gyógyítsa a betegeket.

A páciensek már manapság is kénytelenek sokáig várakozni az egyes kivizsgálásokra, amelyek miatt kilométereket kell utazniuk – írja a hirek.sk.

Ugyancsak gondot okoz az egészségügyi ellátás minősége. A települések annak ellenére nem találnak orvosokat, hogy lakásokat és rendelőként ingyen használható helyiségeket is felkínálnak nekik. A járási székhelyeken immunológusból, ortopéd szakorvosból, endokrinológusból, reumatológusból és diabetológusból is kevés van.

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke azt gondolja, hogy az orvosi karokon évente végző 600 hallgatónak csak közel fele folytatja tanulmányait vagy rendel majd idehaza. A többiek külföldre távoznak vagy valamilyen cégnél helyezkednek el. A Szlovák Orvosi Kamara adatai még rémisztőbbek. Szerintük az orvosi tanulmányok befejezése után a fiataloknak csak 20-30 százaléka marad Szlovákiában.

Az ifjú orvosok azt mondják, hogy a kórházak nem érdeklődnek irántuk. Ha mégis felveszik őket, gátolják a szakmai fejlődésüket. Például a minősítő vizsgához szükséges, hogy az illető több osztályon is dolgozzon, ám főként a kisebb kórházak igyekeznek többé-kevésbé egy helyen tartani az orvosokat. 

Az egészségügyi tárca azt állítja, nem rendelkezik arról szóló információkkal, hogy miként érvényesülnek a fiatal orvosok, mivel ők arról nem kötelesek tájékoztatni a minisztériumot. Két évvel ezelőtt indult be a rezidensi program.

Annak értelmében már az egyetemisták, illetve a friss diplomások és a 40 év alatti orvosok is annak tudatában jutnak biztos bérhez, hogy 3-4 évig a specializált tanulmányaiknak megfelelő helyen dolgozhatnak majd akkor, ha szakként az általános orvoslást vagy a gyermekgyógyászatot választják.

Ennek az a feltétele, hogy az adott szak elvégzése után a saját régiójukban dolgoznak. Eddig a programba 272 fiatal jövendő orvost soroltak be, közülük 191-en körzeti orvosnak, 81-en pedig gyermekorvosnak készülnek.