Négy árustól összesen két tonna gyümölcsöt és zöldséget foglalt le, majd semmisített meg a budapesti nagybani piacon ellenőrzést végző Nébih. A kereskedők nem tudták igazolni a termékek eredetét, illetve az áru egy része már rohadt és emberi fogyasztásra alkalmatlan volt.

A budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek hat zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek. Az akció során összesen több mint 2100 kilogramm romlott, illetve ismeretlen eredetű terméket kellett megsemmisíteni – közölte a hivatal.

Az akció középpontjában – az induló szezonra való tekintettel – a görögdinnyék minősége és nyomon követhetősége állt, de egyéb zöldségeket és gyümölcsöket is vizsgáltak a szakemberek. A vizsgált hat zöldség-gyümölcs importőr, illetve forgalmazó cég közül kettőnél mindent rendben találtak.

Az ellenőrzés során a Nébih munkatársai több mint 43 ezer kilogramm terméket zároltak. A lefoglalt áru túlnyomó részéről az érintett cégek utólag bemutatták a hiányzó dokumentumokat. Végül összesen két tonna almát, avokádót, jégsalátát, nektarint és őszibarackot kellett megsemmisíteni, részben minőségi hiba (romlás), részben nyomon követhetőségi problémák miatt. Az eljárás alá vont négy céggel szemben a bírság kiszabása folyamatban van, több százezer forintos büntetésre számíthatnak.