A szakbizottságok üléseznek a héten az Európai Parlamentben.

Az eurózóna költségvetéséről és a jövőbeni tervekről egyeztetett a tagországokból álló eurócsoport elnöke Jeroen Dijsselbloem és a spanyol, a francia, az olasz, a görög, a luxemburgi, a szlovák és a máltai pénzügyminiszter hétfőn.

A franciaországi Calais melletti menekülttáborba látogat az EP delegációja szerdán, hogy a helyszínen vizsgálja az ott élő menekültek körülményeit. A delegációt Ana Gomes (szocialista, portugál) vezeti.

A Volkswagen, a Renault, a Mitsubishi és az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége képviselőivel, valamint Stavros Dimas környezetvédelemért felelős volt uniós biztossal tart meghallgatást a gépjárműiparban alkalmazott kibocsátásmérést vizsgáló bizottság szerdán és csütörtökön.

A fegyvertartást szabályozó uniós irányelv tervezetéről szavaz szerdán a belső piaci szakbizottság. Az EP-képviselők számos módosítást javasolnak a fegyvertartás magánszemélyekre vonatkozó szabályai kapcsán, főként azért, hogy a fegyverek ne kerülhessenek terroristák kezébe.

Arról a tervezetről tárgyalnak a parlament és a tanács képviselői szerdán, amely szerint ugyanúgy ellenőriznék az uniós polgárokat az EU külső határain, mint a többi be- és kiutazót.

Július 1-jétől Szlovákia az Európai Unió soros elnöke, ezért az ország miniszterei a héten egyeztetnek az EP különböző szakbizottságaival a következő hat hónapra vonatkozó tervekről.