Együttesen 10 millió eurós bírságot róttak ki a Rajo tejfeldolgozó vállalatra és nyolc áruházláncra Szlovákiában, amiért titkos egyezséget kötöttek a tej és tejtermékek egységes áráról a nagyobb nyereség reményében.

A tejfeldolgozó vállalat és az áruházláncok kartell-megállapodás jött létre, amely alapján bizonyos tejtermékeket – konkrétan néhány tej-, vaj- és tejszínfajtáról van szó – mindenki ugyanazon az áron értékesíti – számolt be a Denník N napilap a Monopóliumellenes Hivatal jelentésére hivatkozva.

A pozsonyi Rajo tejfeldolgozó vállalatról és a Kaufland, Tesco, Billa, Terno, Coop Jednota, CBA, Moja Samoška és a volt Carrefour üzletláncokról van szó. Az egyezség a Rajo és az üzletláncok között 2009-2014 között volt érvényben – írja a hirek.sk.

„Ez a praktika azt eredményezi, hogy ezeket a termékeket magasabb áron értékesítik, mint amilyen áron eladhatnák, ha nem lenne érvényben ez a megállapodás” – mondta a Monopóliumellenes Hivatal szóvivője, Adriana Olšavská.

A 10 millió eurós bírság az egyik legnagyobb, amelyet valaha a hivatal kiszabott.

A Monopóliumellenes Hivatal jelentésében a Rajo és az üzletláncok, illetve a tejfeldolgozó üzem alkalmazottai közötti elektronikus kommunikáció átirata is szerepel. „Nagyon kényes dolgok ezek, ezért arra kérem Önöket, maradjon ez köztünk, ötünk között” – olvasható az egyik e-mailben.