Két és fél évnyi intenzív tárgyalás után augusztus 4-én az Európai Unió és Vietnam megállapodott a szabadkereskedelmi megállapodás alapjairól – jelentette be az Európai Bizottság.

A megállapodás értelmében – amely Cecilia Malmström kereskedelemért felelős biztos és Vu Huy Hoang ipari és kereskedelmi miniszter hétfői telefonos tűrgyalása nyomán született meg – szinte valamennyi vámot eltörlik az unió és Vietnam közötti árukereskedelemben. Ez az első ilyen típusú egyezmény, amely az Európai Unió egy fejlődő országgal köt.

A megállapodás lendületet az Ázsia egyik legdinamikusabban bővülő gazdaságával folytatott kereskedelemnek, és irányt mutat az EU és Dél-Kelet-Ázsia közötti kapcsolatok terén is – hangsúlyozta Malmström. Európában több mint 31 millió munkahely függ az exporttól, ezért is fontos, hogy az olyan gyorsan bővülő exportpiacok, mint a 90 milliós vietnami, könnyebben elérhetőek legyenek.

Miután a tárgyalócsoportok valamennyi technikai kérdésről megállapodtak, elkészül a végleges szerződés, amelyet az Európai Tanácsnak és az Európai parlamentnek is el kell fogadnia.

Mit mondanak a számok?

2014-ben az Európai Unió volt Vietnam második számú kereskedelmi partnere (az első Kína); a teljes külkereskedelem 10 százalékával. Az EU Vietnam második számú export-desztinációja (ezen a téren az USA az első), a teljes vietnami export 18 százaléka az unió tagállamaiba érkezett.

2014-ben a teljes EU-vietnami áruforgalom értéke meghaladta a 28,2 milliárd eurót; uniós szempontból a kivitel 6,2 milliárd, a behozatal 22,1 milliárd euróra rúgott. Vietnam fő exportcikkei a telefonkészülékek, az elektronikai termékek, a lábbelik, a textiláruk, a ruházati cikkek, a kávé, a rizs, a halászati termékek és a bútorok. Az unió döntően high-tech árukat exportál Vietnamba, köztük elektromos berendezéseket, repülőgépeket, gépjárműveket és gyógyszereket.

A szolgáltatások forgalma tavaly 2,9 milliárd euró volt, a mérleg ebben a kategóriában szerény mértékű uniós aktívumot mutatott.

Az unió az egyik legnagyobb külföldi befektető Vietnamban. 2013-ban az összes EU-ból származó közvetlen külföldi befektetés volumene meghaladta a félmilliárd eurót, így – miként az előző évben – az ázsiai ország hatodik legnagyobb külföldi befektetője volt.