Kedden változatlanul gyengélkedett a görög tőzsde, elemzők szerint a következő hetekben nem is várható javulás. A hitelezőkkel folytatott tárgyalások már most egyhetes csúszásban vannak.

Az athéni tőzsdén a kereskedés hétfőn 22,81 százalékos mínusszal kezdődött, a nap végére ez mínusz 16,2 százalékra módosult. Bár kedd reggel a tőzsde a nyitáskor minimális plusszal indult, délelőtt már 4,5 százalékos mínuszba került.

Esetleges javulást augusztus 18-ra prognosztizálnak. A keddi bejelentés szerint ugyanis ekkorra körvonalazódhat a hiteltárgyalások részletei.

Olga Geroszavili kormányszóvivő azt közölte, hogy a fent említett dátumra tehető a megállapodás a nemzetközi hitelezőkkel. Kedden egyébként befejeződik az egyeztetés első menete, zárásként délután újabb kört futnak a bankok feltőkésítésével és 50 milliárd eurónyi állami tulajdon magánosításával kapcsolatban is. Szerdán elkezdődik a második forduló. A tervekhez képest így is egyhetes csúszásban vannak a tárgyalók, miközben az idő sürget.

Athénnak égető szüksége van rá, hogy megkaphassa a három évre szóló 86 milliárd eurós hitelt. Augusztus 20-ig az Európai Központi Banknak 3,5 milliárd eurónyi lejárt adósságot kell visszafizetni, amire jelenleg nincs keret – írja a Reuters.

Athéni hírek szerint többször is szóba került a nyugdíjreform kérdése, amely Görögországban az egyik kulcskérdés. Hírek szerint bármilyen intézkedést is hoznak majd, az nem érinti a 2015. júniusa előtt nyugdíjba vonultakat. Az viszont ismét felmerült, hogy 62-ről 67 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt.