December végéig a parlamenti képviselők 60 napot töltenének tárgyalással a szlovák parlamentben – derül ki a 2016. évi ülések ütemtervéből.

A klasszikus értelemben vett törvényalkotási javaslatokkal foglalkozó első ülés május 17-én venné kezdetét. A következő ülések június 14-én, majd szeptember 6-án, október 11-én kezdődnének, a 2016. évi utolsó ülés november 22-re van betervezve – írja a hirek.sk.

A képviselők júniusban töltenének legtöbb napot a parlamentben, szám szerint 13-at, szeptemberben és októberben egyaránt 11 napon keresztül tárgyalnának, májusban kilenc, decemberben nyolc, novemberben hét, júliusban pedig egy napot töltenének tárgyalással.

A parlamenti tárgyalások kezdőnapja általában a kedd, s egy átlagos tárgyalási nap – két órás ebédszünettel – reggel 9-től este 19.00 óráig tart. Pénteken a tárgyalási nap korábban, 14.00 órakor fejeződik be, hétfőnként viszont általában nincs ülésnap.

A parlament a májusi ülést megelőzően, április 18-án is összeül, amikor a kormány előterjeszti programját és kéri a törvényhozók jóváhagyását. Ezt az ülést az ütemterv nem tartalmazza, viszont hagyományosan szintén néhány napig tartó ülésről van szó. Négy éve az „egyszínű” kormány programjáról szóló vita május 2-tól május 15-ig tartott.