Az Egyesült Államok akár napokon belül folyósíthat újabb 1 milliárd dollárt Ukrajnának. Ez annak elismerése, hogy Washington elégedett az új kormánnyal.

Petro Porosenko ukrán államfő és Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön telefonon egyeztetett. Az alelnök gratulált az új kormányhoz, egyben jelezte, hogy hamarosan folyósíthatja Washington az újabb 1 milliárd dolláros hitelt.

Hogy mennyire fontos az Egyesült Államoknak az ukrán kapcsolat és szövetség, azt bizonyítja, hogy Biden csütörtökön az új miniszterelnököt is felhívta. Elégedett lehetett a beszélgetésekkel, hiszen mindkét ukrán vezető komoly ígéretet tett a reformok folytatására. Korábban megjelent a hír, hogy a hitel folyósításához Washington azt követeli, hogy Ukrajna fordítson több pénzt védelmi kiadásokra.

A kijevi kormányválság hetekig tartott. Végül sikerült rávenni Arszenyij Jacenyuk kormányfőt, hogy mondjon le, s azt csütörtökön második nekifutásra elfogadta a parlament. Sokáig kérdéses volt, hogy ki lesz az utód. A fő jelölt, a házelnök még kedden sem fogadta el a felkérést. Végül az államfő parlamenti blokkjához tartozó Volodimir Hrojszman rábólintott az új feladatra.

A kabinet 21 tagú, az egészségügyi tárca élére eddig nem sikerült alkalmas politikust találni.